Bitkilerde Beslenme Bozuklukları

12-08-2024 14:32
Bitkilerde Beslenme Bozuklukları

Bitkilerinizin beslenme bozukluğu yaşamasının sebebi, yeteri kadar besine erişimi bulunmaması, doğru pH ve EC değerlerinin sağlanamamış olması veya bitki yetiştirme medyasında bulunan bir birikme olabilir.

Bitkilerinizin doğru beslenip beslenmediklerinden emin değilseniz, bitkilerinizin yaprakları üzerinde bir anormallik olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bu anormallikler sararma, lekeler, yanıklar, kuruma ve bazı diğer şekillerde kendilerini gösterebilir. Bu çeşitli yaprak lekelerinin incelendiği tablomuzu makalenin sonunda bulabilirsiniz.

-Kök bölgesinde kullanılamayan besin ve mineral birikimi;

Yapılması gereken ise beslenme bozuklukları ilerlemeden önlem almaktır. Başlangıçta yaşanan bir problemin çözümü ilerlemiş bir sorunu çözmeye kıyasla daha kolay olacaktır. Bitkilerinizi doğru besleyip beslemediğinize, kullandığınız toprağın içinde besin bulunup bulunmadığına dikkat etmeniz gerekir.

 

Bitkilerde beslenme bozuklukları her zaman besin noksanlığından kaynaklanmaz. Örneğin çiçekli bitkilerin ürün verme döneminde azot(N) ihtiyaçları fosfor(P) ve potasyuma(K) kıyasla daha az olacağından, bu dönemde yüksek azotlu bir gübreleme yapmak toprakta fazlaca azot birikmesine sebep olacaktır. Toprakta biriken azot ise, fosfor, potasyum ve diğer birçok faydalı mineralin emilimini ciddi oranda zorlaştıracaktır.

-pH ve gübreleme;

Bitkilerinizini beslerken pH değerinin toprak için 6-6.5, hidroponik için ise 5.5-6.2 aralığında olması önemlidir. Bitkileriniz sorunsuzca besin ve mineral tüketebildiklerinde, eklediğiniz gübre karışımındaki PPM(besin ve mineral) miktarı düşerken pH zamanla artacaktır.

Aşağıdaki tablodan temel besin ve minerallerin hangi pH değerlerinde en verimli şekilde tüketilebildiklerini inceleyebilirsiniz.


Toprakta sürekli 6.5 pH ile ve hidroponikte sürekli 6.2 pH değerinde sulama yapmak, size tam olarak ideal koşulları sağlamaz fakat bitkilerinizin tüm besinlerden sınırlı da olsa belli bir miktar tükettiğinden emin olmanızı sağlar.

 

Bitkilerini sorunsuz bir şekilde yetişmekte olan ve ideal gübreleme koşullarını arayan yetiştiricilerin ise, toprakta 6-6.2, hidoponikte ise 5.5-5.6 pH ile gübrelemelerini öneriyoruz. Bu şekilde yapılacak bir gübreleme kök bölgesindeki kalıntıdan kaynaklı pH artma eğilimini dengeleyecektir. Bu sayede bitkileriniz toprak ve hidroponik için belirlenen pH aralığından hiçbir zaman çıkmayacaktır.

 

-Fazla gübreleme isteği;

 

Neredeyse bütün yetiştiriciler bitkilerine daha fazla gübre verdiklerinde daha fazla ürün alacakları yanılgısına en az bir kere düşmüştür. Besinlerin bitkilerinizin erişimi dışına çıkmasının en yaygın görülen sebebi fazla gübrelemedir. Fazla gübreleme belirtileri; yaprak uçlarındaki yanıklar, aşırı koyu renkte yapraklar şeklinde kendini gösterebilir.

RO(ters ozmos) filtreler yardımı ile bitkilerinizde kullanacağınız suyun PPM değerini sıfıra indirebiliriniz. Ülkemizde ortalama bir evde 200-250 PPM arasında şebeke suyu bulunmaktadır. 200-250 PPM'lik bitkilerinizin kullanamayacağı formdaki maddeyi filtrelediğinizde 200-250PPM'lik yararlı mineral ve NPK girişi yapmanız mümkün olacaktır ve bitkilerinizde beslenme bozuklukları yaşama ihtimaliniz ciddi oranda azalacaktır.

Doğru oranlarda gübreleme yapıp yapmadığınızın kontrolünü EC(PPM) ölçerler ile her zaman kontrol etmeniz gerekir. Tesisatınızdaki suyun PPM değerlerine göre hardwater(yüksek PPM'li su) veya softwater(düşük PPM'li su) kategorilerindeki gübrelere yönelebilirsiniz.

Bitkilerinizin hangi besin veya mineralin eksikliğini çektiğini anlamak için aşağıdaki tablodan yardım alabilirsiniz. Mutlu yetiştirmeler dileriz.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.